Maailmankatsomus

Vartio tutustuu uskonnolliseen rakennukseen ja seurakunnan toimintaan. Jos kyseessä on uskontotaustainen lippukunta, vartio voi myös osallistua seurakunnan tapahtuman järjestämiseen.

Raamattu tutuksi

Samoaja perehtyy elämyksellisesti Jeesuksen sanojen sovellutuksiin ja historian pyhien ihmisten esimerkkiin.

Hiljentyminen

Vartio suunnittelee ja toteuttaa iltahartauden. Tarpoja osaa järjestää hiljentymishetkiä ja ymmärtää, millainen hiljentymishetki on mielekäs ja ymmärtää, mitä kaikkea se voi sisältää.

Hetki hiljaisuutta

Vartio istuu tai makaa lattialla tai maassa hiljaa ja keskittyy kuuntelemaan ympäristön ääniä. Kuuluuko hengitystä, rapinaa, veden liplatusta, kellon tikitystä, oven kolahdus, hissin ääni, auton ääntä, lasten huutoja pihalta, tuuli, puiden narinaa, sateen ropinaa, lintujen viserrystä vai jotain muuta? Jos vartio halua, se voi lopuksi keskustella, miltä hiljaisuus kuulostaa.

Lähde: http://pameko.fi/Kiriltahetket

Kynttiläpolku luonnosta

Tarpoja osallistuu kynttilä- tai heijastinpolkuun pimeässä luonnossa. Kynttilät ja paikat kertovat tärkeistä ja erityisistä luonnonpaikoista. Hienoja ja erityisiä paikkoja ja asioita voivat olla esimerkiksi hieno tai erikoinen puu, kaunis maisema, rotko, jonkin eläimen jätökset, ihmisen käden jälki ja tuoksu.

Totuutta etsimässä

Vartio lukee seuraavan B-P:n kirjoittaman tarinan ja pohtii, mitä mieltä jokainen on kapteeni Lawrencen teosta.” Eräs uhrautuvaisuuden hienoimpia esimerkkejä on kapteeni Lawrence Oatesin teko. Pieni miesjoukko oli saavuttanut etelänavan 18. tammikuuta vuonna 1912. He huomasivat katkeraksi pettymyksekseen, että norjalainen tutkimusmatkailija Roald Amundsen oli ehtinyt perille vain kaksi viikkoa ennen heitä. Paluumatkalla retkikunta kärsi suuria vaikeuksia hirvittävän pakkasen ja huonon sään tähden. Miehet heikkenivät heikkenemistään. Eräs heistä, laivaston aliupseeri Evans, kuoli. Sitten Oates palellutti pahasti kätensä ja jalkansa. Hän kärsi valtavia tuskia valittamatta, mutta ymmärsi olevansa yhä suurempi taakka toisille. Hän tiesi, että vaikka hän voisikin kamppailla eteenpäin, hän hidastaisi tovereittensa kulkua. Jos hän jäisi pois, olisi yksi suu vähemmän ruokittavana ja toisilla saattaisi silloin olla mahdollisuus saavuttaa seuraava tukikohta. Niinpä Oates eräänä aamuna ryömi ulos pienestä teltasta ja häipyi iäksi ulkona raivoavaan lumimyrskyyn. Häntä ei koskaan löydetty. Hän antoi henkensä, että hänen toverinsa saisivat elää. Onnettomuudeksi kuitenkaan Oatesin sankarillinen itsensä uhraaminen ei pelastanut hänen tovereitaan. Nälkään nääntyneinä he paleltuivat yhdessä kuoliaaksi.”

Tarinan jälkeen luotsi johdattaa tarpojat pohtimaan tarinaa esimerkiksi seuraavilla kysymyksillä: Tekikö Oates oikein? Mitä hyötyä uhrautuvaisuudesta on? Onko oikein vaatia tuollaista uhrautuvaisuutta? Miksi B-P antoi tällaisen ohjeen partiopojille? Suomalainen sanonta kuuluu ”kaveria ei jätetä” – milloin uhrautuminen on kuitenkin hyväksi tai oikein? Luotsi huolehtii siitä, että jokainen halukas pääsee vuorollaan kertomaan mielipiteensä.

Mikä tekee partiosta partion

Johtaja tai vartio yhdessä kerää paperilapuille parikymmentä partioon liittyvää asiaa (esimerkiksi ihanteita, partiomenetelmän osia, symboliikkaa, tapahtumia). Laput laitetaan vaikkapa pyykkinarulle siten, että kaikki näkevät ne. Tarpojien tehtävänä on karsia pois turhiksi kokemiaan arvoja, kunnes jäljellä on vain yksi lappu. Mikä on partiossa tärkeintä?

Arvohuutokauppa

Johtaja toimii meklarina. Hän on etukäteen kerännyt 20 – 30 arvoa tai tärkeää asiaa huutokaupattavaksi. Tällaisia voivat olla esimerkiksi rakkaus, terveys, raha, televisio, luottamus tai trendikkyys. Jokaisella ryhmän jäsenellä on käytössään mielikuvitusrahaa, vaikkapa 10 000 euroa. Näkyvillä on lista arvoista, ja jokainen saa hetken aikaa miettiä ja suunnitella, mihin rahansa käyttäisi. Kun huutokauppa alkaa, osallistujat koettavat hankkia itselleen niin paljon asioita, kuin vain rahasummallaan saavat. Huutokaupan päätyttyä käydään läpi osallistujien tuntemuksia.

Lähde: MLL-Toimitaan yhdessä! Nuorten osallistava koulutus.

Katse kiertää

Tarpojat seisovat ringissä. He kiertävät katseellaan vapaaseen tahtiin ihmisestä ihmiseen myötäpäivään. Kun katse kohtaa jonkun kanssa, vaihdetaan hänen kanssaan paikkoja. Keskellä voidaan kätellä tai halata.