Minäkuva

Hyvällä itsetunnolla on vaikutuksia myös kaverisuhteisiin ja uusien kavereiden saamiseen. Toteutusvinkki auttaa tarpojaa luomaan itselleen ja auttamaa rakentamaan toisille positiivista kehonkuvaa.

Operaatio ystävyys on aktiviteetti WAGGGS:n positiivista minäkuvaa edistävästä FreeBeing Me -kampanjasta. Jokainen vartion jäsen saa vuorollaan tekstiviestin ystävältään. Luotsi tai vartionjohtaja antaa viestit lapuilla tarpojille ja kertoo ohjeen: ”Viestissä ystävänne on huolissaan ulkonäöstään, koska se ei vastaa ulkonäköihannetta. Teidän tehtävänne on keksiä vastaus, joka kyseenalaistaa ulkonäköihanteen ja sen, että hänen pitäisi näyttää erilaiselta. Tavoitteenne on vakuuttaa hänet siitä, että ulkonäköihanteen tavoittelu on turhaa ja sen saavuttaminen on mahdotonta.”

Luotsi tai vartionjohtaja kirjoittaa paperilapuille valmiiksi erilaisia viestejä, kuten “Näytän niin läskiltä tänään, että jätän tanssitunnin väliin.” Mitä tähän voisi vastata? Miten saatte kerrottua hänelle, että hän näyttää hyvältä juuri sellaisena kuin on ja että tärkeintä tanssitunnilla on pitää hauskaa ja oppia tanssimaan?

Luotsi tai vartionjohtaja pyytää osallistujilta muutaman vastauksen. Hyviä vastauksia ovat esimerkiksi “Minusta olet hyvä juuri sellaisena kuin olet”, “Tanssitunnilla on tarkoitus pitää hauskaa ja oppia, eikä näyttää tietynlaiselta”, “On ajanhukkaa huolehtia ulkonäöstään, jos se estää sinua pitämästä hauskaa.”

Jokainen vartion jäsen poimii yhden lapuista ja antaa sen vartionjohtajalle tai luotsille. Luotsi tai vartionjohtaja lukee sen ääneen niin, että kaikki kuulevat. Tarpojan tehtävänä on keksiä vastausviesti, jossa hän torjuu ulkonäköihanteen. Sen jälkeen vartio voi yhdessä keksiä muutaman muun hyvä vastauksen, ennen kuin on seuraavan vuoro.

Vinkki

  • Jos teillä on aikaa ja kaikilla on kännykät, voitte myös lähettää viestin oikeina tekstiviesteinä tai WhatsApp -viesteinä. Olkaa kuitenkin tarkkana, että keskustelun sävy pysyy positiivisena myös digitaalisena.
  • Muistuttakaa osallistujia, että jos he tai joku, jonka he tuntevat, saavat negatiivisia tai loukkaavia viestejä (oli kohde he itse tai joku muu), heidän tulisi aina kertoa siitä jollekulle aikuiselle. Jos viestit ovat jollakin nettisivulla, kannattaa siitä myös ilmoittaa ylläpidolle.

Lähde: Free Being Me