Tips 6

Halsduksknutar Gör små knutar i ändan på halsduken och för att påminna er om att göra en god gärning varje dag. Det här fungerar speciellt bra på läger. Då man har gjort ett god gärning, kan man öppna knutarna. På morgonen knyter man nya knutar igen.
. Goda människor Fundera på vilka personer ni tycker är ”goda människor” och skriv ner uppkomna namn på en affisch, t.ex. superhjältarna som förekommer i serietidningar, popartister som håller på med välgörenhet, mamma o.s.v. Är en scout alltid en ”god människa”?
. Nu Diskutera tillsammans vad som är en god gärning. Be därefter patrullungarna skrida till verket: ”Ni har 15 minuter tid på er. Gör en god gärning. Ni får återvända när den goda gärningen är gjord”.
. Gemensamt arbete Samla frimärken och skicka dem till Frimärksbanken. Hjälp FRK på blodgivningen till exempel med att ställa upp med kaffeservering. Delta i Gemensamt ansvar eller Hungerdagsinsamlingen som frivilliga insamlare. Samla ihop inom patrullen till ett hjälppaket och skicka det till ett u-land eller för det till frälsningsarméns julgryta. Man kan be församlingen vara samarbetspartner. Till paketet hämtar var och en en eller två leksaker, annan sak eller kläder som man inte själv mera behöver, men som ändå är i gott skick.