Toteutusvinkki 1

Joukkue keskustelee kokouksessa siitä, mikä retkiolosuhteissa on erityisen haastavaa siisteydestä ja puhtaudesta huolehtimisessa. Mitä retkelle pitää ottaa mukaan? Miten varusteita huolletaan retken jälkeen?
Aiheesta voi pitää tietovisan: vartiot laativat aiheeseen liittyviä tietokilpailukysymyksiä. Lopuksi vartiot vetävät kisan toisissa vartioissa oleville.
Retkellä jokainen on osan aikaa (osallistujien määrästä riippuen yksin tai pareittain) hygieniavastaavana tai osallistuu retkellä eri vastuualueiden hoitamiseen. Seikkailija voi olla keittiöapulainen, saunamajuri, siivousmestari, jätevastaava, tiskitaneli tai wc-ankka. Retkellä voi myös pitää kirjaa siitä, että kaikki tarpeellinen tulee tehtyä.

Tyttöpartiolaisten kanssa tulee huomioida, että kuukautiset eivät estä retkelle tai leirille osallistumista! Kuukautisiin liittyvät hygienia-asiat kannattaisi käydä läpi yhdessä noin 12-vuotiaiden kanssa. Ensimmäiset kuukautiset voivat alkaa kesken retken tai leirin, joten johtajan tulee olla varautunut ja pitää aina terveyssiteitä mukana retkillä ja leireillä, esim. vakiovarusteena vartion ea-laukussa. Asia kannattaa ottaa luonnollisena osana naiseksi kasvamisen tiellä ja varmistaa, että seikkailijat uskaltavat tarvittaessa kääntyä sammon tai muun aikuisen johtajan puoleen. Sampo huolehtii myös siitä, että asiasta puhutaan vanhempienkin kanssa reissun jälkeen.