Toteutusvinkki 2

Vesillä liikuttaessa, niin veneessä kuin kanootissakin, jokaisella matkustajalla pitää aina olla pelastusliivit. Pelastusliivit puetaan päälle niin, että solmu, vetoketju tai solki tulee eteen. Solmun pitää olla nopeasti avattava, esimerkiksi rusettisolmu. Jos liiveissä on jalkaremmit, niiden pitää olla kiinni. On hyvä, jos pelastusliiveissä on pilli, sillä huutamiseen väsyy ja pimeässä tarvitaan selvää äänimerkkiä. Pelastusliivit täytyy osata pukea päälle myös vedessä. Pelastusliivien oikeaan käyttöön kuuluu lisäksi se, että osaa hypätä veteen liivit päällä. Älä hyppää yli kahden metrin korkeudesta liivit päällä – saatat taittaa niskasi! Pelastusliivit päällä voi olla liikkumatta, ja ne eristävät lämpöä. Jäähtynyt pintavesi kangistaa jäsenet, joten koukistu kylmässä vedessä sikiöasentoon ja vältä liikkumista. Näin lämmönhukka on pienin.

Asiaa eri pelastusliiveistä:

Pelastusliivien tärkeydestä puhutaan paljon, eikä suotta: valtaosa vesiliikenteessä hukkuneista olisi selvinnyt hengissä pelastusliivien avulla. Liivit ovat kuin vakuutus – niitäkään ei hankita jokapäiväisiä ja turvallisia tilanteita varten, vaan yllättävien onnettomuuksien varalle. Veden varaan jouduttaessa uimataito ei ole ratkaiseva tekijä. Olosuhteet ovat usein armottomat, eikä esimerkiksi kylmässä vedessä selviäminen ole taidoista tai tahdonvoimasta kiinni. Pelastusliivien tärkeyttä on vaikea liioitella.

CE-merkinnän tarkistaminen on helpoin tapa varmistaa, että pukine on määräysten mukainen ja turvallinen. CE-merkintä takaa, että tuote on testattu ja täyttää eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset. Turvallisuuteen vaikuttaa myös liivien kantokapasiteetti – liian pienien liivien kantokyky ei riitä kannattelemaan pinnalla ja liian suuret liivit taas voivat olla niin löysät, että käyttäjä lipsahtaa veden varassa kokonaan pois niistä.

Kelluntavarusteet on jaoteltu neljään ryhmään:

Kelluntapukine 50 sopii nimensä mukaisesti rauhalliseen kelluntaan. Se on hyvä valinta, mikäli käyttäjä on uimataitoinen ja rannan tai muun avun lähellä. Kovassa aallokossa kelluntapukine ei kuitenkaan pidä veden varaan joutunutta pinnalla, eikä niissä yleensä myöskään ole päätä kannattelevaa kelluntakaulusta. Kelluntapukineisiin kuuluvat muun muassa erilaiset melonta- ja veneilyliivit sekä kelluntatakit ja -haalarit. Lapsille kelluntapukineita ei pitäisi hankkia, ellei niitä ole tarkoitus käyttää vain ja ainoastaan tilanteissa, joissa on aina läsnä valvova aikuinen, joka ei itse ole joutunut veden varaan.

Pelastusliivit 100 ovat kaikille tuttuja räikeän värisiä peruspelastusliivejä, joita valmistetaan ainoastaan oransseina, punaisina tai keltaisina. Veden varaan joutunut pysyy niiden avulla vakaassa selkäasennossa, ja kelluntakaulus varmistaa, ettei pää joudu veden alle. Kovassa aallokossa tarvitaan kuitenkin järeämpi varustus. Lapsille nämä ovat juuri oikea valinta.

Pelastusliivit 150 ja 275 soveltuvat koviinkin sääoloihin. Tämän luokituksen pelastuspukineet ovat etupäässä ilmatäytteisiä ja sopivat säännölliseen käyttöön vaativissa olosuhteissa. Mallista riippuen ne ovat joko käsin laukaistavia tai automaattisesti täyttyviä. Useissa malleissa on myös turvavaljaat.

Turvavaljaat

Veneessä käytetään aina pelastusliivejä. Isommissa veneissä käytetään myös tarvittaessa turvavaljaita. Tarkistettuja ja oikein suunniteltuja turvavaljaita on viisasta käyttää aina kannella pimeän aikaan, varsinkin kovassa säässä ja kun vesi on kylmää. Kovassa säässä on myös ruorimiehen ja muiden miehistön jäsenten käytettävä veneeseen kiinnitettyjä turvavaljaita. Kannella liikuttaessa turvavaljaiden hakanen kiinnitetään joko elämänlankaan tai johonkin muuhun kestävään pisteeseen.