Toteutusvinkki 2

Tulen syttymiseksi palavan materiaalin pitää olla mahdollisimman kuivaa. Paperi ei ole sytykkeenä paras mahdollinen ainakaan ulkona, sillä paperi palaa alhaisella lämpötilalla ja tuulen kuljettama ilma polttaa paperin hetkessä. Paperi toimii kuitenkin paremman puutteessa suojatussa tulisijassa, kuten takassa. Silloin kannattaa ottaa esim. sanomalehtipaperia nippu ja repiä siitä suikaleita tai pyörittää suikaleista harakanpesän näköinen nyytti ja kokeilla sytytystä.

Puuaines palaa korkeammassa lämpötilassa kuin paperi, minkä vuoksi siinä on enemmän palovoimaa. Tämän vuoksi halosta vuollut kiehiset (kuva!) ja kuiva koivun tuohi ovat hyviä sytykkeitä. Tärkeää syttyvässä materiaalissa on suuri pinta-ala. Siksi kiehiseen veistellään paljon viiltoja ja tuohta revitään yhdestä isosta kappaleesta pienemmiksi. Sytytykseen voi kokeilla myös kuusen kuivia alaoksia: Alaoksia kerätään nipuksi ja taittellaan kasaksi nuotion pohjalle. Kuusen alaoksat ovat parhaiten suojassa tuuheiden oksien alla, joten ne ovat varmimmin kuivia vuodenajasta riippumatta. Muista että elävästä puusta ei sa repiä tuohta tai kaarnaa sytykkeeksi. Se on mylös kosteaa, eikä toimi sytykkeenä kunnolla!

Kaupoissa myynnissä olevia sytykkeitä, kuten sytytyspaloja, on hyvä kokeilla. Etenkin syksyllä ja talvella on sääoloja, joissa ei ole käytettävissä mitään kuivaa palomateriaalia. Sytykkeitä on hyvä testata retkellä, mutta kololla voi myös vuolla ja kokeilla sytykkeiden tekemistä ilman sytyttämistä. Nuotion sytykkeenä ei saa koskaan käyttää polttonesteillä valeltuja puita tms. Polttonesteet kuuluvat grillaukseen ja öljylamppuun ja niiden pakkauksiin on hyvästä syystä painettu ”Vaarallinen” -teksti.

Vinkki! Parhaiten sytykkeitä löytyy esim. halkolaatikon pohjalta tai puuliiterin lattialta, jonne on yleensä kasaantunut pieniä puutikkuja ja haloista irronnutta tuohta tai kaarnan paloja.

Vinkki! Upottamalla tulitikun massapään steariiniin saat varsin hyvin vedenpitäviä ja syttyviä tulitikkuja leiriolosuhteisiin.