Toteutusvinkki 2

Vartio leipoo rönttösiä. Rönttöset onnistuvat esimerkiksi seuraavalla reseptillä, jolla syntyy 24 rönttöstä.

Kuori:
3 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
4 dl ruisjauhoja (tai 7 dl ruisjauhoja, jos ei haluta käyttää lainkaan vehnäjauhoja)

Marjaperunaseos:
1 kg jauhoisia perunoita
2 dl ruisjauhoja
1 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
2–3 dl puolukkasurvosta

Taikinan ainekset sekoitetaan keskenään ja taikinasta tehdään möykky.
Perunat keitetään kypsäksi. Lämpimät perunat survotaan ja niihin sekoitetaan ruisjauhot. Seoksen päälle ripotellaan jauhoja, astia peitetään kannella ja se jätetään huoneenlämpöön imeltymään 3–4 tunniksi. Seosta hämmennetään silloin tällöin.
Imeltynyt seos maustetaan suolalla ja joukkoon lisätään sokeroitu puolukkasurvos. Seoksen annetaan muhia vielä puoli tuntia.
Taikina alustetaan ja jaetaan 24 osaan. Palat kaulitaan pyöreiksi kuoriksi, joiden päälle laitetaan perunapuolukkaseosta. Reunat rypytetään karjalanpiirakoiden tapaan.
Rönttösiä paistetaan 250-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Valmiit rönttöset voidellaan voilla ja jäähdytetään hiukan ennen tarjoilua.