Toteutusvinkki 2

Seikkailijat pohtivat, millä eri tavoin vammautuneet potilaat on parasta kuljettaa hoitoon. Kun sampo on kertonut suositeltavia tapoja, seikkailijat kokeilevat eri asentoja pohtien samalla, miksi kyseinen kuljetusasento on todettu kyseiselle potilaalle parhaaksi.

– Potilas, jolla on hengitysvaikeuksia ja joka on tajuissaan, tuetaan puoli-istuvaan asentoon, jossa hengitys on helpompaa.
– Tajuissaan oleva vatsakipuinen potilas makaa mieluiten selällään polvet tuettuna koukkuun, jolloin vatsan jännitys on vähäisintä.
– Oksenteleva vatsakipuinen käännetään kyljelleen ja jalat koukistetaan. – Potilas, jolla on sokin oireita, pidetään makuulla ja jalat nostetaan koholle, mikäli vammat sen sallivat.
– Selkään vammautunut, tajuissaan oleva potilas on turvallisinta tukea siihen asentoon, missä hänet löydetään. Jos tämä ei ole mahdollista, hänet pannaan selälleen tukevalla alustalle. Liikuttelua tulee välttää.

• Tajuton potilas, joka hengittää, käännetään aina kylkiasentoon vammasta riippumatta. Kylkiasennolla turvataan potilaan hengityksen jatkuminen.