Toteutusvinkki 3

Joukkue tekee MLL:n Ei nettikiusaamiselle! -opetusmateriaalista löytyvän Ongelmia ja ratkaisuja -harjoituksen.
Ongelmia ja ratkaisuja -harjoitus:
Seikkailijat saavat ryhmissä ratkottavakseen netinkäyttöön liittyviä ongelmatilanteita. Sampo jakaa aluksi seikkailijat neljään ryhmään ja antaa jokaiselle ryhmälle yksi ongelma ratkaistavaksi kysyen, mitä tilanteessa voisi tehdä. Sampo kysyy lisäksi, mitä tapahtuu, jos antaa asian vain olla. Joukkue käy ongelmat alla olevien ratkaisujen avulla läpi.
Ongelma 1: Joku ahdistelee ja häiritsee Mattia toistuvasti pelisivustolla ja uhkaa varastaa kaikki Matin keräämät pisteet heti kun siihen tulee mahdollisuus. Matti ei uskalla enää pelata peliä. Ohje aikuiselle: Epäilyttävästä aineistosta tai henkilöstä pitää kertoa luotettavalle aikuiselle ja nettisivuston ylläpitäjälle.
Ongelma 2: Jaana yrittää päästä lukemaan sähköpostiaan kun huomaakin, että salasana ei enää toimi. Joku on tainnut saada salasanan tietoonsa.
Ohje aikuiselle: Hyvä salasana on sellainen, joka sisältää eri kokoisia kirjaimia ja numeroita. Esimerkiksi salasana ”Mkspv10” on rakennettu siten, että siihen on valittu lauseen sanoista aina ensimmäinen kirjain. Tämä salasana muodostuu sanoista ”Meidän kissa sai pennut vuonna 2010.”
Ongelma 3: Mikkoa nimitellään ja hänestä levitetään perättömiä juoruja erään tutun pojan tekemässä videossa. Video on julkaistu ja sen on nähnyt jo monet Mikon koulukaverit.
Ohje aikuiselle: Haukkuminen ja perättömien juorujen lähettäminen ovat kiusaamista. Kiusaamisesta pitää kertoa jollekin luotettavalle aikuiselle, joka auttaa lopettamaan loukkaukset ja kiusaamisen. Mikäli loukkaava juoruilu netissä jatkuu, pitää ottaa yhteys verkkopalvelun ylläpitoon väärintekijöiden kiinnisaamiseksi. Verkkopalvelun ylläpito voi tarvittaessa asettaa videon lähettäjän esimerkiksi jäähylle epäasiallisen toiminnan vuoksi.
Ongelma 4: Saara on huomannut, että netissä surffailu vie häneltä aivan liikaa aikaa. Enää ei ole aikaa harrastaa mitään muuta, kavereiden näkeminen on jäänyt vähälle ja ensimmäisenä ajatuksena kotiin tullessa on aina tietokone. Saara ei tiedä, miten saisi elämäänsä takaisin muutakin kuin pelkän tietokoneen ja netin.
Ohje aikuiselle: Ensiksi kannattaa listata ylös, mitä asioita jää tekemättä silloin, kun on tietokoneella. Lisäksi pitää kiinnittää huomio siihen, ettei tottumuksesta mene tietokoneelle tultuaan koulusta kotiin, vaan sen sijaan panee mukavammat vaatteet päälle ja lähtee ulos tai alkaa tehdä läksyjä tai syö välipalan. Tilanteesta on hyvä jutella myös vanhempien tai koulun terveydenhoitajan kanssa.