Toteutusvinkki 3

Lyhyillä retkillä laavu on helppo ja kevyt yösuoja. Pitkillä kesäretkillä puolestaan teltta on hyvä vaihtoehto, sillä se suojaa sateelta ja hyttysiltä paremmin kuin laavu. Talvella taas kannattaa valita talviteltta eli puolijoukkueteltta, jossa on kamiina. Majoitetta ja leiripaikkaa valittaessa kannattaa ottaa huomioon mm. vuodenaika, sää, maasto, leiripaikka, etäisyydet ja vartion kokemus.

Laavu pystytetään tuuleen nähden sivuttain, jolloin savu ei haittaa laavussa olijoita. Laavussa nukutaan aina jalat tuleen päin, sillä niitä alkaa palella ensimmäisenä. Tulta on aina vartioitava.

Vaellusteltta sopii pitkille kesäretkille. Se suojaa sateelta paremmin kuin laavu, ja hyttysistä on vähemmän haittaa.

Loue on kevyt, vähän tilaa vievä ja lämmin, koska siinä nukutaan kylki tulta kohti. Loue pystytetään tuuleen nähden sivuttain, jolloin savusta on vähiten haittaa.

Erätoveri on neliön muotoinen vaate (3 m x 3 m), jossa on valmiina useita kiinnitysnaruja. Erätoverista saa myös koottua laavun 3–4 hengelle: Sidotaan rangoista kolmijalka, jonka jalat ovat 2,5 m pitkät. Sidotaan erätoverin kolme kulmaa kiinni rankojen tyviin ja levitä jalkoja niin, että alareunat ovat kireällä. Sidotaan sitten kiinnitysnarut harjaa pitkin alhaalta ylös niin, että muodostuu pyramidi. Löysälle jäänyt neljäs kulma taitetaan alaspäin, kiinnitetään naruilla reunasta ja taitekohta sidotaan harjarankaan niin, että lieve pysyy ylhäällä. Alareuna sidotaan painoina oleviin rankoihin ja eteen kiilataan kynsipuu.

Kota on perinteinen majoite. Tehdään ensin kolmijalka. Asetetaan kolmijalan joka välikköön kaksi tukipuuta. Asetellaan sitten kangas paikoilleen pitkän seipään avulla.

Puolijoukkueteltta tai kymppiteltta ovat hyviä valintoja talviretkelle ja leirille. Puolijoukkuetelttaan mahtuu n. 20 henkeä ja kymppitelttaan nimensä mukaan 10 henkeä. Ennen kuin telttaa ryhdytään pystyttämään, sille täytyy valita mahdollisimman iso tasainen paikka. Talvella lumi poistetaan kokonaan lapiolla. Pohjalla voi käyttää pehmusteena havuja tai olkia. Reunat tiivistetään. Teltta kannattaa upottaa paksuun hankeen, sillä lumiseinämät suojaavat tuulelta. Tuulensuojan voi rakentaa myös lumivallista tai lumilohkareista, mutta se ei saa olla kiinni teltan seinässä. Kamiinaa ei saa koskaan asettaa suoraan maahan. Kamiina ja savutorvi tyhjennetään ja nuohotaan päivittäin.

Minkään majoitteen telttanaruihin tai keskisalkoon ei pidä ripustaa painavia vaatteita, pyyhkeitä tms. Riippuvat punnukset venyttävät kangasta ja aiheuttavat ryppyjä, joista vesi tulee läpi.

Kaksinkertainen teltta on vedenpitävä oikein pystytettynä. Myös jämäkästi pystytetty niger ja puolijoukkueteltta ovat sateenkestäviä, kunhan niiden kankaaseen ei kosketa.