Toteutusvinkki 3

Vartio tutustuu alla olevaan tekstiin ja valmistaa aterian annetuista ruoka-aineista.

•Joka neljäs sekunti yksi ihminen kuolee nälkään tai nälkään liittyviin sairauksiin, päivittäin kuolee 25000 ihmistä.
•Melkein kymmenen miljoonaa ihmistä kuolee nälkään ja aliravitsemukseen joka vuosi, mikä on enemmän kuin ensimmäisessä maailmansodassa kuolleiden ihmisten määrä.
•852 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa kärsii jatkuvasta nälästä. Heistä 815 miljoonaa asuu kehitysmaissa. Luku on suurempi kuin Yhdysvaltojen, Kanadan, Euroopan unionin ja Japanin asukasluvut yhteensä. Joka kolmas ihminen Saharan eteläpuolisessa Afrikassa näkee nälkää, yhteensä heitä on 198 miljoonaa ihmistä.
•314,9 miljoonaa (37,4%) maailman nälkää näkevistä ihmisistä asuu Etelä-Aasiassa. Luku on suurempi kuin Australian ja Yhdysvaltojen yhteenlaskettu asukasluku.
•54,8 miljoonaa (6,5%) maailman nälkää näkevistä ihmisistä asuu Latinalaisessa Amerikassa, mikä on lähes yhtä paljon kuin koko Italian asukasluku (58 miljoonaa).
•40 miljoonaa (4,8%) maailman nälkää näkevistä ihmisistä asuu Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Luku on yhtä paljon kuin Kanadan ja Ruotsin yhteenlaskettu asukasluku.

Tyypillinen päivittäinen ruoka-annos sisältää reilu puoli kiloa elintarvikkeita ihmistä kohden (2 100 kcal).

Yksi ruoka-annos koostuu yleensä seuraavista aineksista:

400 g riisiä
60g papuja
50 g maissi-soija sekoitusta
25 g öljyä
15 g sokeria
5 g suolaa

Valmistetaan vartioittain ateria näistä raaka-aineista. Pohditaan, miltä tuntuisi syödä joka päivä samaa ruokaa.

Tarvikkeet: Trangia/liesi ja kattila, riisiä, papuja, maissia tai sojaa, öljyä, sokeria, suolaa. Lähde: Suomen YK-liitto