Samoajan polku

Samoajan polku: Tarpojavartio tai vartiot lähtevät vaeltamaan 15-20 km matkan, mielellään metsäiselle reitille kauniisiin maisemiin. Matkan varrella tutustutaan samoajaikäkauteen ja sen tunnuksiin sekä ihanteisiin. Luotsi kuljettaa tehtävät mukanaan ja valitsee sopivat pysähtymispaikat, joissa tehtäviä tehdään. Samoajalupaus annetaan vaelluksen lopussa kauniissa maisemissa, juhlavassa ja mystisessä “tilaisuudessa”.

Kunnioittaa toista ihmistä: Moraalidilemma Veden varassa on kahdeksan ihmistä ja pelastusveneessä vain kaksi paikkaa. Kuka heistä pelastetaan? Pohditaan asiaa yhdessä tarpojavartion kesken. Henkilöt ovat 5-vuotias lapsi, lapsen 35-vuotias äiti, 45-vuotias mies lääkäri, alaraajoistaan halvaantunut 23-vuotias nainen, triathlonin entinen maailmanmestari 78-vuotias mies, etsintäkuulutettu 28-vuotias mies, Ruandasta pakolaisena lähtenyt 16-vuotias tyttö, kalju 52-vuotias nainen.

Rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä: Vispilä Jokainen tarpoja tekee itselleen vispilän. Vispilän voi valmistaa muutaman pajunoksan ja kalastajalangan avulla. Kolmesta ohuesta ja notkeasta pajunoksasta taivutetaan vispilän pää kuvan mallin mukaisesti. Kahva valmistetaan kieputtamalla kalastajalankaa tiheästi oksien ympäri. Kahvan yläosaan tehdään tukkikytky (ks. ohje alempana), joka aloittaa kahvan sitomisen. Tukkikytky: Vispilänteko-ohjeet on muokattu Littoisten Pirtapiikojen pitämien Ässä-piirinkevätmestaruuskilpailujen rastikäskystä.

Olla luotettava: Ramborata: Tarpojat rakentavat luonnon materiaaleista radan, jossa on reitti ja esteitä. Toinen tarpojaparista peittää silmät ja lähtee kulkemaan rataa toisen neuvoessa maalissa sanallisesti. Kulkijan pitää luottaa ohjaajaan, jotta hän pääsee maaliin. Vaihtakaa rooleja.

Rakentaa ystävyyttä yli rajojen: Kiusaaminen Jokainen tarpoja miettii itsekseen, ketä on joskus kiusannut. Kiusaamista voi olla esimerkiksi haukkuminen, pahan puhuminen toisesta selän takana, jättäminen ulkopuolelle, fyysinen kiusaaminen. Tarpojien tehtävänä on miettiä myös syitä kiusaamiselle, mikä sai hänet kiusaamaan toista siinä tilanteessa. Kolmantena asiana tarpoja pohtii, voiko hän vielä hyvittää kiusaamisen jotenkin. Jos tarpojat haluavat, voivat he jakaa ajatuksiaan myös toisille ja keskustella yhdessä aiheesta.

Tuntea vastuunsa ja tarttua toimeen: Puuttuva palanen: Luotsi on etukäteen leikannut jonkin kuvan pieniksi palapelin palasiksi. Palat sekoitetaan ja jaetaan kaikille tarpojille yhtä monta palapelin palasta. Tarpojien tehtävänä on koota kuva siten, että jokainen saa laittaa vain omia palojaan kuvaan. Kaikkien tarpojien on siis osallistuttava yhtä paljon palapelin tekemiseen.

Lupaus: Kirjoitetaan lupaus samoaja-ajalle. Kirjeessä pohditaan, millainen partiolainen haluaa olla siirtyessä vaeltajiin. Lupaus suljetaan kuoreen ja se annetaan takaisin vaeltajaksi siirtyessä.

Jokainen samoaja tekee itselleen vihreästä narusta osmonsolmun. Luotsi varaa ohjeet ja materiaalin mukaan.