Toteutusvinkki0

Päätämme aluksi yhdessä, mikä on se ympäristö, jossa haluamme vaikuttaa. Se voi olla esimerkiksi lippukunta, seurakunta, koulu tai koko yhteiskunta. Tehtävän tavoitteena on löytää aitoja ideoita, jotka hyödyttävät valittua ympäristöä – siksi työstöön on syytä suhtautua tosissaan.

Kukin meistä miettii, millaisella teolla muuttaisimme valitun ympäristön, jos saisimme itse päättää. Kun olemme kirjanneet ajatukset ylös, vartiomme lähtee liikkumaan tilassa. Etsimme saman mielisiä aatetovereita ja muodostamme kolmen hengen pienryhmiä, puolueita. Kaikilla ryhmän jäsenistä ei tarvitse olla samoja ideoita, mutta tavoitteiden pitää olla riittävän samansuuntaisia. Työskentelyyn varataan noin 20 minuuttia. Kun olemme löytäneet oman pienryhmämme eli puolueemme, valitsemme kolme yhteistä asiaa puolueohjelmaksi, joka alkaa: ”Jos me saisimme päättää…”. Kirjoitamme ohjelman ja puolueelle keksityn nimen fläpille ja kiinnitämme seinälle. Tähän työhön varataan kymmenen minuuttia.

Seuraavaksi puolueilla on mahdollisuus tutustua muihin puolueisiin ja heidän puolueohjelmiinsa. Jos on aikaa, kaikki puolueohjelmat on hyvä lukea ääneen. Pienryhmien tehtävänä on yrittää laajentua mahdollisimman suuriksi puolueiksi yhdistymällä toisten ryhmien kanssa tai houkuttelemalla niistä jäseniä puolelleen. Voimme samalla päivittää seinällä olevia puolueohjelmia. Jokaiseen puolueeseen on jäätävä vähintään kaksi jäsentä. Lopuksi ilman puoluetta jääneet jäsenet liittyvät haluamaansa puolueeseen. Tähän menee aikaa noin 15 minuuttia. Lopuksi jäljelle jääneet puolueet viimeistelevät puolueohjelmansa esiteltävään kuntoon, esimerkiksi uudelle fläpille. Fläppiin merkitään puolueen nimi ja jäsenmäärä. Jokainen puolueista esittelee tavoitteensa. Keräämme puolueohjelmat kolomme seinälle. Myöhemmin palaamme tavoitteisiin ja mietimme, miten niitä voisi edistää.

Lähde: Uteliaammin, rohkeammin, hauskemmin!