Toteutusvinkki0

Tinakoru
Lauma kokoontuu yhdessä nuotion ääreen. Jokainen kirjoittaa lapulle oman unelmansa: se voi olla haaveammatti; maa, johon haluaisi matkustaa tai vaikka jokin taito jonka haluaisi oppia. Unelmat voidaan käydä läpi yhdessä keskustellen ja tämän jälkeen polttaa nuotiossa. Unelmia ei polteta poroksi, vaan ne ovat nuotion käyttövoimaa ja polttoainetta. Unelmista tulee siis polttoainetta, jolla tina sulatetaan riipuksen muotoon.

Sudenpennut valmistavat riipuksen muotin esimerkiksi perunasta. Peruna halkaistaan ja sen pohja kannattaa leikata tasaiseksi, jotta peruna pysyy paremmin paikoillaan valamisen ajan. Sudenpennut kaivertavat halkaistuun perunaan veitsellä tai puukolla esimerkiksi leirin logosta löytyvän kuvan tai jonkin muun melko helposti toteutettavan muodon. Pienemmät riipuksentekijät voivat käyttää kaivertamiseen lusikkaa. Kun sudenpennut ovat kaivertaneet halutun muodon, laittavat he sopivaan kohtaan tulitikun kiinni perunaan, jotta riipukseen saadaan reikä kaulanauhaa varten.

Sitten on aika valaa tina. Yhdestä tinasta tulee noin 2-3 senttiä pitkä riipus, isompaan riipuksen on varattava enemmän tinaa. Tinan sulatus vaatii huolellisuutta ja kärsivällisyyttä. Tämä vaihe on hyvä tehdä yhdessä aikuisen kanssa. Sulanut tina kaadetaan ripeasti muottiin niin, että tinaa on vain kaiverretussa muodossa, ei muotin reunoilla. Tina jäähtyy nopeasti, mutta turvallinen tapa toimia on antaa tinan jähmettyä muotissa kaikessa rauhassa. Kun tina on jäähtynyt, noin 5 minuuttia valamisesta, otetaan valos irti muotista ja poistetaan tulitikku.

Tämän jälkeen sudenpennut voivat kiinnittää kaulanauhan. Nauhana voi käyttää mitä vain, joka mahtuu riipuksen reiästä läpi. Sudenpentu voi ripustaa kaulanauhaan myös helmiä ja tehdä siihen erilaisia solmuja oman maun mukaan. Sudenpentu voi tehdä riipuksesta myös rannekorun, jos laittaa riipuksen kumpaankin päähän reiän.

Johtajan on syytä muistaa, että tina on myrkyllistä. Tinaa tulee käsitellä suojatuin käsin ja riipusta peitetyllä iholla.

Tarvikkeet: perunoita, tinaa, tinakauha, narua, tulitikkuja