Junalla Kolariin

Tarpoja tunnistaa omia ennakkoluulojaan.

Vartionjohtaja kertoo, että osallistujat ovat lähdössä junalla matkalle Helsingistä Kolariin. Juna lähtee kello 20.10 ja on perillä Kolarissa 10.30. Jokainen tarpoja on yksin matkalla ja matkustaa neljän hengen makuuhytissä. Hyttiin tulee lisäksi kolme muuta ihmistä. Tarpoja saa valita, keitä he ovat. Laiturilla junan lähtöä odottaa joukko ihmisiä matkatavaroineen. Kenet kukakin ottaisi omaan hyttiinsä, mitä hyväksytään matkakumppanilta? Jokainen tarpoja myös perustelee valintansa. Valintojen tekemiseen on aikaa 10 minuuttia.

Junan lähtöä asemalaiturilla odottavat:

– nainen, jolla on itkevä lapsi sylissään

– kansallisasuun pukeutunut romanimies

– pitkä hattupäinen nainen, jolla on kaukoputki

– vanha sokea mies

– nainen, jolla on rikkinäinen takki ja muovikassi

– isopartainen tummaihoinen mies

– jakkupukuun pukeutunut nainen kannettavan tietokoneen kanssa

– rastatukkainen, rinkan kanssa kulkeva nuori langanlaiha mies

– muunsukupuolinen, jolla on rikkinäinen takki ja muovikassi

– huntupäinen nuori nainen

– keski-ikäinen keikkamies kitaran kanssa

– vanha nainen, jonka kassista pilkottaa virkkuutyö

– japanilainen mies, jolla on sekä digi- että videokamera mukanaan

– yksin matkustava 9-vuotias lapsi

– pyörätuolilla liikkuva nuori nainen

– 14-vuotias tyttö, jolla on lumilauta.

Kun yksilövalinnat on tehty, johtaja kertoo, että junan konduktööri on tullut sanomaan, että yksi junan makuuvaunuista on hajonnut. Seuraavalta asemalta sen tilalle saadaan uusi pienempi makuuvaunu, joten valitettavasti osa joutuu siirtymään istumapaikoille. Tästä syystä hyttijakoa täytyy muuttaa. Jotta konduktööri ei joudu tekemään jakoa, hän toivoo, että junan matkustajat tekevät valinnan. Kaikilla tarpojilla on kalliit 1. luokan matkaliput, joten he pääsevät joka tapauksessa uuteen makuuvaunuun. Tarpojien lisäksi makuuvaunussa on tilaa kuudelle, ja ryhmien on päästävä yksimielisyyteen, ketkä kuusi matkustajaa saavat paikan ja ketkä joutuvat siirtymään istumapaikoille. Ryhmäpäätöksen tekoon on aikaa 15 minuuttia.

Harjoitus puretaan käymällä läpi kaikkien yksilövalinnat. Tarpojat kertovat, millä perusteella he tekivät valinnat. Oliko matkustajissa sellaisia, joita kukaan ei missään nimessä olisi valinnut? Oliko joku, jota kukaan ei valinnut? Millaisia oletuksia matkustajista tehtiin? Oliko joku matkustajista pelottava? Olivatko ryhmien päätökset yksimielisiä vai seurasiko valinnoista erimielisyyksiä? Miltä tuntui jättää osa matkustajista ilman makuupaikkaa, kun itse oli oikeutettu siihen? Keksikö kukaan luopua omasta etuoikeudestaan, jotta joku muu saisi makuupaikan?

Lähde: Tukari välittää – Tukioppilastoiminnan koulutusmateriaali erilaisuuden arvostamisesta

Taitoalueet

Johtamistaito

Johtajan tehtävät

Johtaja varaa paussin tekemiseen kyniä, paperin ja valmiin listan matkustajista esimerkiksi fläpillä. Hän johtaa purkukeskustelua.

Kasvatustavoitteet

Maailmankatsomus, Toisten kunnioittaminen,

Pakollinen

0

Ryhmäkoko

Pentueessa tai vartiossa,

Paikka

Kolo,

Kesto

30 min,

Aktiviteetin yläkäsite