Majakkavaihtoehto: Kolmen yön vaellus

Tarpoja osaa suunnitella vaelluksen yhdessä muiden kanssa. Tarpoja osaa toimia ryhmässä vaelluksella.

Tarpoja osallistuu vähintään kolme yötä kestävälle haastavassa maastossa toteutetulle vaellukselle. Tarpojat vastaavat reitin ja muonituksen suunnittelusta ja toteutuksesta.

Majakkaan valmistautuminen: Vartio valitsee itselleen vaelluskohteen. Reitin tulee sijaita monipuolisessa vieraassa maastossa esimerkiksi suolla, tunturilla tai kallioilla. Tarpojat suunnittelevat itse vaellusreittinsä ja pyrkivät kulkemaan vaihtelevassa maastossa. Vartio osallistuu vaelluksen budjetin tekoon sekä suunnittelee ja toteuttaa sen rahoitusta. Vartio suunnittelee itse vaelluksen ruokalistan ja ostaa tarvittavat ainekset kaupasta. Se pyrkii minimoimaan ruokien painoa ja tilavuutta esimerkiksi oikeilla valinnoilla, kuivaamalla sekä jättämällä pakkauksia pois. Vartio kirjoittaa itselleen varustelistan ja pakkaa sen perusteella tarvittavat vaellustavarat mukaan.

Luotsin tehtävä: Luotsin tehtävänä on seurata taka-alalta vaelluksen suunnittelua. Luotsi tarkistaa vartionjohtajan kanssa tarpojien listaamat varusteet ja hankittavat ruuat.

Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on johtaa tarvittaessa keskustelua kokouksissa. Hän osallistuu tarvittaessa yhdessä vartion kanssa vaelluksen suunnitteluun ja toteutukseen, mutta pyrkii kuitenkin pysymään taka-alalla suunnitteluvaiheessa.

Majakan toteutus: Tarpojat suunnistavat vaelluksen aikana itse, mutta vartionjohtaja seuraa koko ajan, että suunnistus menee oikein. Tarvittaessa vartionjohtaja voi ohjeistaa jos näyttää siltä, että tarpojat ovat menossa väärään suuntaan. Vartio yöpyy reitille osuvissa kiintolaavuissa tai mukanaan kantamissa vaellusmajoitteissa esimerkiksi erätoverissa. Vaellus toteutetaan vertaisjohtajuutta käyttäen niin, että vartionjohtaja on mukana turvana. Jokaisella tarpojalla on oma pitkäkestoinen tehtävä vaelluksella. Sopivia henkilökohtaisia tehtäviä ovat esimerkiksi ruokalistan teko, päiväkirjan pitäminen, valokuvaaminen, sään tarkkailu sekä reportaasin teko lippukuntalehteen.

Luotsin tehtävä: Luotsi on vaelluksella mukana, mutta ei aktiivisena toimijana. Tarvittaessa hän tukee vartionjohtajaa ja tarpojia vaelluksen eri vaiheissa.

Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja auttaa tarpojia toimimaan vuorollaan vaelluksen johtajina. Vartionjohtaja auttaa tarpojia tarvittaessa käytännön asioissa vaelluksen aikana.

Majakan arviointi: Vaelluksen jälkeen tarpojat huolehtivat retkivälineiden oikeanlaisesta huollosta. Vartio myös kirjaa muistiin päiväkirjaansa tai muuhun vastaavaan retken aikana koettuja onnistumisia ja koettelemuksia.

Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa tarvittaessa tarpojia retkivälineiden huoltoon liittyvissä käytännön asioissa, esimerkiksi kalustovajan avaimen hankkimisessa.

Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja auttaa tarvittaessa vaelluksen jälkitöistä huolehtimisessa. Vartionjohtaja huolehtii siitä, että tarpojat kirjoittavat retkestä esimerkiksi vartion päiväkirjaan, lippukunnan sosiaalisen median kanaviin tai muuhun vastaavaan kohteeseen pienen retkikoosteen.

Taitoalueet

Organisointitaidot, Retkeily, Ruuanlaitto, Talous,

Johtamistaito

Itsensä johtamisen taidot, Organisointitaidot, Visiointitaidot, Vuorovaikutustaidot,

Johtajan tehtävät

Kasvatustavoitteet

Luontosuhde, Ryhmässä toimiminen,

Pakollinen

0

Ryhmäkoko

Pentueessa tai vartiossa,

Paikka

Kämpällä, Kololla, Metsässä, Ulkona,

Kesto

A pitkäkestoinen,

Aktiviteetin yläkäsite