Keksimme laumalle kokouksen alku- ja loppumenot

Sudenpentu osallistuu yhdessä päättämiseen ja lauman oman identiteetin rakentamiseen.

Sudenpennut kehittelevät kokoukselle selkeät alku- ja loppumenot. Mikäli lippukunnalla / laumalla on perinteisiä kokoontumisten alku- ja loppumenoja, sudenpennut tutustuvat niihin.
Ideointi ja päätöksen tekeminen on hyvä erottaa omiksi kokonaisuuksikseen.

Peukkupiiri

Monilla laumoilla on tapana aloittaa lauman kokous peukkupiirillä. Siinä lauman jäsenet menevät piiriin siten, että oikea käsi ojennetaan piirin keskustaa kohti nyrkissä peukku pystyssä. Käsi käännetään niin, että peukku osoittaa eteenpäin ja peukku laitetaan edessä olevan nyrkin sisään. Vasemmalla kädellä tehdään sudenpentutervehdys. Pienen harjoittelun jälkeen peukkupiiriin asettuminen alkaa sujua. Peukkupiirissä voidaan laulaa esim. Reilut pennut, sudenpennut tai huutaa lauman huuto.

Sisaruspiiri

Partiolaisten kokoontuminenn päättyy usein sisaruspiiriin (tai veljes-/siskospiiriin), jossa pidetään yleensä toisia kädestä kiinni niin, että kädet ovat ristissä vasen käsivarsi oikean päällä. Sisaruspiirissä voidaan lausua muutama sana tai lukea teksti sekä laulaa jokin laulu, esimerkiksi Maa on niin kaunis tai Partiolaisen iltavirsi. Usein sisaruspiirissä myös sähkötetään eli lähetetään kädenpuristus kiertämään piirissä puristamalla seuraavan kättä. Lopuksi huudetaan jokin toivotus, kuten ”Hyvää yötä onni myötä, kiitos tästä päivästä!”. Sisaruspiiri puretaan nostamalla kädet pään ylitse ja kääntymällä poispäin piirin keskustasta. Kädet lasketaan irti vasta tässä vaiheessa ja lähdetään ikään kuin yhteisestä kokemuksesta omille teille. Lauma selvittää oman lippukuntansa sisaruspiiriperinteen ja ottaa sen käyttöönsä sellaisenaan tai omilla perinteillä höystettynä.
Sisaruspiirilorut – hakusannalla löytyy esimerkkejä sisaruspiirissä sanotuista asioista.

Taitoalueet

Partiokulttuuri, Ryhmähenki, Visiointitaidot, Vuorovaikutustaidot,

Johtamistaito

Visiointitaidot, Vuorovaikutustaidot,

Johtajan tehtävät

Akelan tehtävänä on huolehtia siitä, että kokoontumisten alussa on jonkinlainen perinteeksi muodostuva selkeä aloitus ja lopussa lopetus. Akela ohjaa sudenpentujen yhdessäpäättämistilannetta luomalla siihen selkeän mallin ja rajaamalla vaihtoehtojen määrää sekä tuomalla sudenpennuilta tulleita ehdotuksia kaikkien lauman jäsenten kuultavaksi.

Kasvatustavoitteet

Ryhmässä toimiminen, Yhteiskunnallinen vaikuttaminen, Yhteisöön kuuluminen,

Pakollinen

1

Ryhmäkoko

Pentueessa tai vartiossa,

Paikka

Kämpällä, Kololla, Metsässä, Ulkona,

Kesto

A 30 min,

Aktiviteetin yläkäsite