Maailmankatsomus

Vartio tutustuu uskonnolliseen rakennukseen ja seurakunnan toimintaan. Jos kyseessä on uskontotaustainen lippukunta, vartio voi myös osallistua seurakunnan tapahtuman järjestämiseen.

Raamattu tutuksi

Samoaja perehtyy elämyksellisesti Jeesuksen sanojen sovellutuksiin ja historian pyhien ihmisten esimerkkiin.

Hiljentyminen

Vartio suunnittelee ja toteuttaa iltahartauden. Tarpoja osaa järjestää hiljentymishetkiä ja ymmärtää, millainen hiljentymishetki on mielekäs ja ymmärtää, mitä kaikkea se voi sisältää.

Hetki hiljaisuutta

Vartio istuu tai makaa lattialla tai maassa hiljaa ja keskittyy kuuntelemaan ympäristön ääniä. Kuuluuko hengitystä, rapinaa, veden liplatusta, kellon tikitystä, oven kolahdus, hissin ääni, auton ääntä, lasten huutoja pihalta, tuuli, puiden narinaa, sateen ropinaa, lintujen viserrystä vai jotain muuta? Jos vartio halua, se voi lopuksi keskustella, miltä hiljaisuus kuulostaa.

Lähde: http://pameko.fi/Kiriltahetket

Kynttiläpolku luonnosta

Tarpoja osallistuu kynttilä- tai heijastinpolkuun pimeässä luonnossa. Kynttilät ja paikat kertovat tärkeistä ja erityisistä luonnonpaikoista. Hienoja ja erityisiä paikkoja ja asioita voivat olla esimerkiksi hieno tai erikoinen puu, kaunis maisema, rotko, jonkin eläimen jätökset, ihmisen käden jälki ja tuoksu.

Uskonnot yhdessä

Vartio jakautuu eri uskontokuntien edustajiksi Senegalista ja Suomesta. Senegalissa valtauskontona on islam, noin 91% väestöstä on muslimeja. Katolilaiseen kirkkoon kuuluu noin 6 % ja kristityt ja muslimit ovat hyvissä väleissä keskenään ja juhlivat yhdessä molempien uskontojen juhlia. Uskonnottomuutta ei Senegalissa juuri tunneta tai ymmärretä. Vartio järjestää jonkin uskonnollisen tilaisuuden, jossa rooleina on esimerkiksi muslimi, kristitty katolinen, kristitty luterilainen ja ateisti. Mitä kunkin uskonnon edustaja haluaisi omasta uskonnostaan erityisesti tilaisuuteen tuoda? Mitä saattaa olla vaikea hyväksyä toisen uskonnossa? Miksi? Mitä ristiriitoja voi syntyä? Miten tilaisuuden voisi järjestää kaikille avoimeksi?

Katse kiertää

Tarpojat seisovat ringissä. He kiertävät katseellaan vapaaseen tahtiin ihmisestä ihmiseen myötäpäivään. Kun katse kohtaa jonkun kanssa, vaihdetaan hänen kanssaan paikkoja. Keskellä voidaan kätellä tai halata.

Kiitollisuuspäiväkirja

Vartio aloittaa kirjoittamaan kiitollisuuspäiväkirjaa. Tarpojat kirjaavat kirjaan jokaisen kokoontumisen aluksi tai lopuksi viikon aikana olleita tilanteita, joista he ovat erityisen kiitollisia. Vaihtoehtoisesti kukin tarpoja voi kirjoittaa kolme asiaa, jotka menivät hyvin, eli asioita, joista on kiitollinen itsessään, toisissa ja omassa elämässään juuri sillä hetkellä.

Nimeltä kutsuttu

Johtaja antaa edellisellä kerralla kullekin tarpojalle tehtäväksi selvittää oman nimensä taustaa. Onko nimi vanhempien keksimä vai onko se annettu jonkun mukaan? Koloillassa kukin vuorollaan kertoo oman nimensä taustan. Tämän jälkeen tarpojat selvittävät netin avulla mitä oma nimi tarkoittaa ja montako samannimistä henkilöä on Suomessa. Kenellä ryhmästä on yleisin nimi, kenen nimi puolestaan on johdannainen historiallisen henkilön nimestä? Tiedonetsinnän ja keskustelun päätteeksi johtaja voi lukea tai luetuttaa Raamatusta Jesajan kirjan kohdan 43:1. Samassa yhteydessä kukin tarpoja voi muistella mitä on kuullut omasta kasteestaan tai nimenantotilaisuudestaan. Johtaja voi myös kertoa, mitä niissä tapahtuu ja miksi (papin käyttämät sanat ja papin liikkeet, lapsen liittäminen väestörekisteriin ja niin edelleen).

Hartausboxi

Vartio rakentaa itsensä näköisen hartausboxin. Se voi sisältää esimerkiksi kynttilän ja tulitikut, kirkkovuosiliinan ja ristin. Vartio miettii, mitä muuta se tarvitsee hiljentymiseen ja hartauden pitämiseen? Vartio rakentaa tai hankkii tarvittavat muut välineet boxiinsa ja pitää hartausboxin avulla ryhmän tulevat iltahiljentymiset.