Meidän vartion pelisäännöt

Vartion jäsenet sopivat yhteisistä pelisäännöistä esimerkiksi kokouksissa toimimisen ja tiedonkulun suhteen. Kokouksessa käydään keskustelua siitä, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia jokaisella ryhmän jäsenellä on.

Meidän vartion tunnukset

Vartio valitsee itselleen nimen. Tarpojat luovat vartiolleen yhteisiä tapoja ja tunnuksia, kuten oman huudon ja viirin.

Me-henki

Vartion jäsenet tutustuvat toisiinsa ja luovat hyvää me-henkeä. Tämän aktiviteetin harjoituksia, kuten ryhmäytymisleikkejä, kannattaa jakaa useaan alkuvaiheen kokoukseen. Valmiita harjoituksia löytyy myös esimerkiksi paussimateriaalista.

Vaikka vartio jatkaisikin samassa kokoonpanossa seikkailijaikäkaudesta, on ryhmäytymisharjoituksia hyvä tehdä joka tapauksessa, jotta myös vartionjohtaja ja luotsi pääsevät osaksi ryhmää. Erityisen tärkeitä harjoitukset ovat niissä tilanteissa, jolloin ryhmään liittyy uusia jäseniä. Jos uusi jäsen tulee mukaan kesken toimintakauden, on myös silloin hyvä ottaa joitakin ryhmäytymisharjoituksia osaksi koloiltoja.

Luovuus-suuntaus

Tarpoja osaa päättää asioista yhdessä ja suunnitella erilaisia projekteja.

Istuva jalkapallo

Vartio jakautuu kahteen joukkueeseen ja joukkueet istuvat rinkiin niin että joka toinen on toisesta joukkueesta. Vartionjohtaja lähettää toisen jalkapallon liikkeelle vasemmalle puolelle siten, että pallon ottaa kiinni ykkösjoukkueen jäsen. Palloa kierrätetään ringissä joukkueen jäseneltä toiselle. Pallon voi yrittää heittää tai antaa kädestä käteen. Vartionjohtaja lähettää toisenkin jalkapallon rinkiin. Tämä pallo lähtee hänen oikealle puolelleen ja kiertää kakkosjoukkueen jäseniltä toiselle. Se joukkue voittaa, joka saa omaa palloaan kierrätettyä pisimpään ilman, että se putoaa. Toisen joukkueen palloon ei saa koskea, ja pallon kierrätyksen on tapahduttava järjestyksessä pelaajalta toiselle. Omalta paikaltaan ei saa nousta, vaan palloa kierrätetään tuoleilla tai lattialla istuen. Lähde: MLL:n koulurauha-aineisto 2001

Reissussa

Vaeltajavartio toteuttaa Suomi-projektin reissun suunnittelemallaan tavalla.

Ryhmähenki

Samoaja tutustuu siihen, mikä tekee ryhmästä ryhmän ja miten ryhmä toimii. Hän oppii keinoja ryhmähengen muodostamiseksi ja parantamiseksi. Kurssilaiset miettivät yhdessä, mitä eri tunnuksia ryhmällä voi olla.

 

Joukkueen tunnus

Seikkailija suunnittelee ja valmistaa yhdessä vartionsa  kanssa tunnuksen (viirin, merkin, leiman, paidan, päiväkirjankansien) heraldisia sääntöjä käyttäen.

Meidän teesimme

Vartio päättää demokraattisesti yhteisistä toimintaperiaatteista ja sitoutuu niihin.